تشخیص عسل طبیعی از غیرطبیعی را یاد بگیرید
تشخیص عسل طبیعی همیشه یکی از سوالاتی است که دوستداران این ماده شیرین به دنبال جوابی برای آن هستند و همواره به دنبال راههایی میگردند که عسل مرغوب را از غیر مرغوب تشخیص دهند. کشورمان ایران از جمله کشورهایی است که با توجه طبیعت بکری که دارد میتوان مرغوبترین عسلهای طبیعی را در مناطق آن یافت، مناطقی چون ارتفاعات چهارمحال و بختیاری، سبلان در اردبیل، کلاردشت و تمام شهرهای سرسبز شمالی. لازم به ذکر است که «نحوهی پرورش زنبور عسل» و «روش نگهداری از زنبورها» از اهمیت بیشتری برخوردار است تا صرفا منطقهای که زنبورها در آنجا یافت میشوند. با این وجود تشخیص عسل طبیعی پرسش بسیاری از علاقهمندان است که چگونه میتوان از طبیعی بودن یک ظرف از این شهد شیرین مطمئن شد. در این مقاله به سه موضوع نحوهی تشخیص عسل طبیعی، روشهای از بین بردن شکرک در عسل و خواص و فواید عسل پرداختیم که با مطالعه آن به جواب سوالات خود خواهید رسید.
مواد تشکیلدهنده عسل به منظور تشخیص عسل طبیعی
تشخیص عسل طبیعی به عوامل متعددی بستگی دارد که یکی از این عوامل مواد تشکیلدهنده عسل میباشد. عسل یک ترکیب محلول در آب بسیار غلیظ شیرین میباشد که در قدیم به آن انگبین نیز میگفتند. در حقیقت عسل ترکیبی از شهد و قند گیاهانی است که توسط زنبور عسل از گیاهان مختلف گردآوری شده و سپس با تغییر ماهیت، آن را به کندوی عسل جهت ذخیرهسازی میبرد. درواقع عسل به سبب ترکیبات گیاهی که دارد یک ماده اسیدی محسوب میشود ولی به دلیل شیرینی محسوسش حالت اسیدی آن حس نمیشود.
عسل ترکیبی از شهد و قند گیاهانی است که توسط زنبور عسل از گیاهان مختلف جمعآوری شده است
ارتباط بین رنگ عسل و منابع اصلی شهد آن به منظور تشخیص عسل طبیعی
عامل بعدی تشخیص عسل طبیعی ارتباط بین رنگ و طعم عسل با منابعی است که توسط زنبور عسل جمعآوری میشود. جالب است بدانید که برای درست شدن یک پوند عسل (۴۵۴گرم) توسط زنبور عسل، این موجود ۹۰ هزار مایل (۱۴۴ هزار و ۸۴۱ کیلومتر) که مسافتی معادل سه بار چرخیدن دور کره زمین میباشد را پرواز میکند. عسلها رنگهای متفاوتی دارند که از سفید روشن تا سیاه در آنها دیده میشود که این عامل به منابع اصلی شهدی که توسط زنبورها فراهم میشود بستگی دارد. به عنوان مثال چند مورد از ارتباط شهد با رنگ عسل به منظور تشخیص عسل طبیعی این چنین میباشد:
-
رنگ عسل درخت اقاقیا: سفید و شفاف
-
عسل درخت افرا: لیمویی رنگ
-
عسل اسپرس: زرد متمایل به طلایی
-
عسل شبدر: سرخ و زرد متمایل به قرمز
-
عسل زیزفون: زرد مایل به سبز
-
عسل گل قاصدک: زرد تیره
-
عسل نارون: قهوه ای رنگ
-
عسل صنوبر و زبان گنجشک: سبز تیره متمایل به سیاه
-
عسل انواع میوهها: زرد مایل به قهوهای
نکتهای که در ادامه تشخیص عسل طبیعی باید بدانید این نکته است که نوع نژاد زنبور هیچ ارتباطی با طعم، رنگ و بوی عسل ندارد، بلکه فقط به نوع گل و گیاهانی است که زنبور از آنها شهدها را استخراج میکند. برای نمونه همانطور که در بالا اشاره کردیم عسلی که از گیاه اسپرس به دست میآید رنگ زرد متمایل به طلایی دارد که بسیار شیرین و لذیذ میباشد درحالیکه عسل گل آفتابگردان بسیار بیمزه است، با ذکر این نکته که هر دو این عسلها خالص هستند. از دیگر خواص تشخیص عسل طبیعی خاصیت جذب مولکولهای آب موجود در هوا میباشد که اگر درب عسل را با سرپوشی محکم نبندید ذرات آب موجود در هوا را جذب خود کرده و به مرور رقیق میشود.
عسلها رنگهای متفاوتی دارند که این عامل به منابع اصلی شهدی که توسط زنبورها فراهم میشود بستگی دارد
مشهورترین انواع عسل
در ادامه تشخیص عسل طبیعی به مشهورترین انواع عسل در جهان میپردازیم که عبارتاند از:
-
عسل مانوکا یا عسل درخت چای که بهترین عسل موجود در دنیاست
-
عسل اسپرس
-
عسل گندم سیاه
-
عسل گلهای وحشی
-
عسل یونجه
-
عسل زخال اخته
-
عسل شکوفههای پرتغال
-
عسل گل شبدر
آیا عسل فاسدشدنی است؟
در تشخیص اصل طبیعی باید بدانیم که عسل اگر طبیعی باشد آنقدر دوام دارد که هیچگاه فاسد نمیشود، در همین رابطه باستانشناسان در کاوش از مقبرهی فرعون بقایای ظرف عسلی سالم یافتند که این اثباتی بر این مدعاست. درواقع عسل طبیعی در اثر سالیان ممکن است که کمی رنگ و بوی خود را از دست دهد و اصطلاحا کریستالیزه شود (شبیه روغن حیوانی میشود) اما خاصیت آن از بین نمیرود.
بهترین روش نگهداری عسل طبیعی چیست؟
در ادامه تشخیص عسل طبیعی باید بدانیم که بهترین دما برای نگهداری عسل دمای اتاق است. هیچگاه عسل را در یخچال قرار ندهید چرا که اولا عسل سفت میشود و فرایند کریستالیزه شدن در آن سریعتر میشود ثانیا زنبورها که بهترین نگهدارنده عسل هستند در کندو یخچال ندارند! اگر درب ظرف عسل را باز نگذارید میکروبها نمیتوانند عسل را آلوده کنند، ضمن اینکه عسل ذاتا خاصیت ضدمیکروبی دارد. همچنین هیچگاه عسل را در ظروف فلزی قرار ندهید، ظروف فلزی خاصیت اسیدی عسل را تحریک و سبب فعل و انفعالات زیانبار شیمیایی میشوند.
منبع : شیمبال